BÅLSTYRKA = SIMMNING

En viktig del för alla som vill lära sig att simma är att förstå sin utgångsnivå. Även för dem som vill förmedla simkunskap till andra ska det vara hög prioritet att kunna tänka sig in i den kroppsuppfattning en nybörjare har i vattnet.

Ett klassiskt exempel som jag många gånga får höra handlar om rotationsrörelsen i vattnet. Denna teknikförklaring ger tyvärr dåligt resultat för den som precis har börjat simma. Med en okontrollerad överrotation hamnar kroppen i ett instabilt vattenläge. Resultatet blir att benen måste skrevas och därmed bromsas farten, bensparken upphör och kroppen sjunker.

Simning är en väldigt komplex helkroppsrörelse – även om vissa triatleter och swimrunners påstår att det bara handlar om arminsats (inklusive STORA paddlar) 😉

Om man INTE lyckas med att knäcka koden i att involvera bålen/spänna rumpan kommer man med stor sannolikhet i längden att få problem med axlar eller ländrygg.

Tänk inte för trångsynt genom att bara spola av längd efter längd i crawl-set. Du kommer inte vidare!

Med en variation i alla fyra simsätt (tex. fjärilsbenspark, ryggben…) får kroppen jobba med olika tekniker i olika kroppslägen för att utveckla en bättre känsla för kroppsspänningen och därmed bli en bättre crawlsimmare. 🙂